GANDUL ZILEI

GANDUL ZILEI:Nu te ingrijora de ziua de maine, Dumnezeu este deja acolo...

duminică, 26 septembrie 2010

Sanatate la Card


 Primele carduri nationale de asigurari de sanatate vor fi emise la începutul lunii ianuarie a anului 2011, iar românii le vor primi prin posta, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila

Cardurile nationale de asigurari de sanatate vor fi tiparite de Imprimeria Nationala si vor avea câte un cip care le va oferi medicilor informatii cu privire la tratamentele si diagnosticele medicale ale unui anumit pacient, a spus, miercuri, ministrul Cseke. Fiecare cip va costa cel putin doi euro si, având în vedere ca 18 milioane de români au calitatea de asigurat, pretul total al cipurilor se va ridica la minimum 36 de milioane de euro. "Cardul va contine date de identificare a persoanei, codul numeric personal, dovada contributiei asigurarilor de sanatate la zi si care va fi importanta în sensul ca nu va trebui ca cetateanul sa se deplaseze la Casele de Asigurari de Sanatate pentru a scoate o adeverinta de a dovedi plata contributiei; numarul solicitarilor de servicii medicale în codul furnizorului si diagnosticele medicale cu risc vital", a declarat ministrul Sanatatii dupa aprobarea Hotarârii de Guvern prin care s-a convenit asupra modalitatii de realizare a sistemului national al cardurilor nationale de asigurari de sanatate.

Spitalele, dotate cu cititoare de carduri
Cardul va înlocui adeverinta sau carnetul de asigurat si va simplifica procedurile, mai spune Cseke Attila: "În ceea ce priveste beneficiile acestui card: reducerea birocratiei la dovedirea calitatii de asigurat, cresterea calitatii actelor medicale prin informatiile pe care le contin si care pot fi accesate imediat de catre prestatori si identificarea rapida a nivelului de acoperire a serviciilor si platile acestora de catre Casa de Asigurari de Sanatate".


În acest fel, va fi introdus un mecanism suplimentar de control al raportarilor si decontarilor serviciilor medicale. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, cardul ar putea ajuta si la salvarea de vieti: "Daca cineva intra în coma diabetica si are cardul asupra lui, medicii de la urgenta afla imediat care este problema, ca e diabetic". Fiecare unitate medicala va fi dotata cu cititoare de carduri, cu ajutorul carora vor putea accesa informatiile referitoare la pacienti, mai precizeaza reprezentantii ministerului.

Salariatii au prioritate
Primele carduri vor fi eliberate la începutul lunii ianuarie 2011 si vor fi trimise catre asigurati prin posta. Salariatii au prioritate, a declarat seful de la Sanatate: "Toti cetatenii care au calitatea de asigurat vor beneficia de un asemenea card national de sanatate. Vorbim în principiu de 18 milioane de cetateni români care astazi au calitatea de asigurat. Primele carduri nationale de sanatate vor fi emise la începutului lunii ianuarie 2011 si ele se vor emite în anumite trepte, în sensul în care noi vom propune ca emiterea sa se faca în primul rând pentru salariati si persoane care contribuie cu o suma la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate".

INFO PLUS
Coplata, introdusa din ianuarie 2011
Sistemul de coplata pentru servicii medicale va fi introdus în ianuarie 2011, a spus, tot miercuri, Cseke Attila. Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012, document elaborat de catre ministerul de resort, prevede introducerea coplatii direct la furnizorul de servicii medicale pentru primul trimestru din 2011.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti. Potrivit proiectului anuntat de minister, contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an.


Clic aici pentru a continua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu